W diecie Diamondów 60 procent energii dostarczane jest z węglowodanów, 30 proc. z białka, 10% z tłuszczu. Dieta opiera się na zasadzie niełączenia białek i węglowodanów. Podstawą są warzywa (marchew, buraki, cebula, brokuły, papryka, pomidory, ogórki) i owoce w różnej postaci, spożywane jako samodzielny posiłek do południa.

W 1985 roku ukazała się książka Fit for life, autorstwa Harveya i Marilyn Diamondów. Przekazują oni w niej wszystkie niezbędne informacje na temat sposobu żywienia warunkującego utrzymanie organizmu we właściwej formie. 

Głównym celem propagowanej przez nich diety jest usprawnienie procesów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu i niedopuszczenie do zalegania produktów pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Aby to osiągnąć, należy jeść wybrane produkty i nie łączyć białka pochodzenia zwierzęcego ze skrobią. Węglowodany powinno się spożywać wyłącznie na początku dnia, najlepiej na śniadanie lub lunch; nie należy ich łączyć z owocami ani białkiem pochodzenia zwierzęcego. 

Z węglowodanów najlepsze są: płatki owsiane, grube kasze i chleb pełnoziarnisty. W porze lunchu można zjeść posiłek składający się z węglowodanów z dodatkiem warzyw lub z białka połączonego z warzywami. 

Ostatni ciepły posiłek powinien się składać z białek, najlepiej roślinnych, pochodzących z nasion roślin strączkowych (ewentualnie świeże ryby bądź jajka, ale tylko od kur z wolnego wybiegu). Ponieważ podstawą diety są warzywa i owoce (stanowią one aż 70 proc. wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia), tu także obowiązuje kilka zasad. Przede wszystkim owoców i wyciskanych z nich soków nie należy łączyć z żadnymi innymi produktami żywnościowymi. Należy je jeść wyłącznie w godzinach porannych, nigdy wieczorem - według twórców diety tylko owoce spożywane w tych godzinach regulują pracę przewodu pokarmowego. 

Przestrzegając wszystkich opisanych powyżej zasad, przyspiesza się przemianę materii i proces trawienia. Według diety Diamondów człowiek nie jest wstanie trawić produktów nabiałowych, dlatego zakazane jest spożywanie mleka, masła, serów, jogurtów i innych produktów nabiałowych. Wodę należy pić między posiłkami, nigdy podczas posiłków. 

  Plusy

  • Nie wymaga liczenia kalorii
  • Nie ogranicza wielkości posiłków spożywanych w ciągu dnia
  • Prowadzi do znaczącego zmniejszenia masy ciała, ponieważ produkty spożywane w największych ilościach, czyli owoce i warzywa (ok. 70 proc. wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia), są ubogokaloryczne
  • Bazuje się na zdrowych produktach

Minusy

  • Brak podstaw naukowych twierdzenia, że pewne produkty żywnościowe spożywane o określonej porze dnia ułatwiają zmniejszenie masy ciała
  • Nie ma także podstaw naukowych teorii, że łączenie białka zwierzęcego z węglowodanami powoduje zaleganie pokarmu w przewodzie pokarmowym
  • Dieta niezbilansowana, może prowadzić do niedoborów witamin D i B12 oraz wapnia, cynku i żelaza

źródło: Medycyna Praktyczna

(ag)