Białko jest kluczem do długowieczności

Środa, 4 kwietnia 2018 (09:59)

W cyklu „Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM” razem z naszymi ekspertami zdradzamy dzisiaj co robić, żeby długo żyć. Ważnym elementem w zachowaniu młodości jest prawidłowa dieta, która powinna być bogata w produkty z dużą ilością białka.

Dietetycy zgodnie podkreślają, że prawidłowe odżywianie to 70-80 procent sukcesu w zachowaniu prawidłowej sylwetki. 20-30 procent zarezerwowane jest dla aktywności. Te proporcje pokazują, że nie powinniśmy bagatelizować tego co jemy, tym bardziej, jeżeli chcemy zachować młodość na lata. Jak więc prawidłowo jeść? 

Przede wszystkim musimy postawić na zdrowe produkty, jak najmniej przetworzonej żywności. Zawsze powtarzam, że głównym sukcesem jest zachowanie regularnych posiłków, w równych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Jeżeli chodzi o posiłki, stawiamy na warzywa i owoce. Tylko jeżeli chodzi o owoce, to w niezbyt dużych ilościach, bo jest w nich sporo cukru. Trzymajmy się warzyw sezonowych, ale możemy też postawić na mrożonki, jeżeli akurat w sklepach nie ma świeżych warzyw - mówi Sylwia Wojciechowska, dietetyczka i trenerka odżywiania z Olsztyna.

Jeżeli chodzi o temat młodości, to na pewno pomoże nam białko. Pozwala przepalać tkankę tłuszczową, daje uczucie sytości, więc nie jesteśmy głodni. Białko pozwala też zachować elastyczność naszej skóry, a wiadomo, że jak skóra wygląda pięknie, to czujemy się młodzi. Gdzie znajdziemy białko? Na pewno w mięsie, jajkach, nabiale i rybach, ale też w strączkach - fasola, cieciorka, soja, soczewica. Te produkty są wskazane.

Sposób przygotowywania potraw też jest ważny. Surowe warzywa, produkty mają więcej wartości niż poddane obróbce termicznej. Wiadomo, że samych surowych rzeczy jeść jednak nie możemy. Przy obróbce trzeba pamiętać, żeby unikać smażenia. Głównie pieczemy, gotujemy, robimy na parze. Zaraz pojawią się nowalijki, więc warto będzie robić sałatki. Jeżeli mamy ochotę na koktajl, to trzeba pamiętać, że ten przygotowany z owoców powinien być wypity najlepiej do południa, żeby potem móc spalić kalorie - mówi Wojciechowska.

(ag,rs)

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Piotr Bułakowski