Anna Starmach zdradza tajniki ulubionego sernika swojego taty. Przepis pochodzi z książki z książki „Pyszne. Na każdą okazję”

Składniki (dla 6 osób)

1 kg sera białego mielonego dwu- lub trzykrotnie

6 jajek

2 łyżki mąki

300 g drobnego cukru

2 łyżki cukru waniliowego

100 g miękkiego masła

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

2 łyżki migdałów w płatkach

1 rozbełtane jajko

Krok po kroku przygotować sernik.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C.

Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.