Kiszona cytryna to jest to! Wypróbuj!

Wyrazisty, złożony, wręcz perfumowany smak kiszonych cytryn robi furorę wśród smakoszy na całym świecie. To nieodzowny składnik kuchni marokańskiej, ale kiszone cytryny będą pasować nie tylko do dań z tamtejszego regionu, takich jak tażin czy kuskus. To genialny dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek.

Kiszone cytryny wyjdą taniej niż te gotowe, kupione w sklepie. I są banalnie proste w przygotowaniu.

Składniki:
5 cytryn i sok z jednej cytryny, 3 ząbki czosnku, sól gruboziarnista, liść laurowy, kora cynamonu.

Przygotowanie:
Wyparzamy i szorujemy cytryny. Każdą cytrynę kroimy na cztery części - ale nie do końca, tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy. Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą (na każdą cytrynę, 1 płaska łyżka soli), a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając. Dodajemy listki laurowe (po dwa na słoik), ząbek czosnku i cynamon. Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą. Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Można spożywać po tygodniu. Kiszone cytryny można przechowywać znacznie dłużej w lodówce. 

(mal)

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Malwina Zaborowska