3 szybkie przepisy na pyszne i pełnowartościowe śniadanie

Czwartek, 14 czerwca 2018 (14:27)

Chcesz, aby śniadanie dostarczyło Ci energii na cały dzień? Lubisz jeść smacznie i zdrowo, spędzając w kuchni jak najmniej czasu? Sprawdź przepisy na pyszne i pełnowartościowe dania.

Jaglanka z truskawkami na mleku kokosowym:

- 3 łyżki kaszy jaglanej

- 1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić mlekiem krowim)

- 1 łyżeczka masła orzechowego

- szczypta cynamonu

1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.

2. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy opłukaną kaszę.

3. Całość, po zagotowaniu, przestawiamy na najmniejszy palnik i na minimalnym ogniu gotujemy jeszcze przez ok 10-12 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.

4. Jaglankę przekładamy do miseczki i odkładamy do przestygnięcia na ok 5-7 minut.

5. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki truskawki i posypujemy szczyptą cynamonu. 


Fit Omlet z "legalną polewą czekoladową":

- 2 całe jaja (białko osobno, żółtka osobno)

- szczypta soli

- 2 łyżki mąki ryżowej

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao

- olej kokosowy do smażenia

1. Jedno żółtko mieszamy z łyżeczką gorzkiego kakao i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 15 - 20 minut. Zimna polewa lepiej smakuje.

2. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli.

3. W osobnej miseczce mieszamy drugie żółtko i mąkę ryżową.

4. Tak powstałą masę delikatnie mieszamy z białkami jaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wlewamy masę i na małym ogniu smażymy pod przykryciem z dwóch stron.

6. Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy ulubionymi owocami i polewamy "legalną czekoladą".


Pełnoziarniste pancakes z malinami:

- 3 czubate łyżki mąki owsianej

- 1 jajko

- 1 łyżka twarogu białego chudego

- ½ banana

- szczypta proszku do pieczenia

- maliny

- olej kokosowy do smażenia

1. Wszystkie składniki łączymy w jedną całość wraz z twarogiem i bananem.

2. Łyżką stołową nakładamy masę na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.

3. Placuszki układamy jeden na drugim. Możemy posypać cynamonem i polać odrobiną miodu.

4. Na końcu dekorujemy je malinami.





Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy