Lubicie naleśniki? Mamy dla Was trzy niezwykle smaczne propozycje

Ryżowe naleśniki z twarożkiem i sosem truskawkowym

- 3 łyżki mąki ryżowej

- 1 jajko

- ½ szklanki mleka

- szczypta proszku do pieczenia

- olej kokosowy do smażenia (lub dowolna oliwa/olej)

- 50 g twarogu białego (1/4 kostki)

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- ½ łyżeczki miodu

- 150 g truskawek

1.     Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.

2.     Na rozgrzanej patelni z powstałej masy smażymy 2 naleśniki.

3.     Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy miód.

4.     Truskawki blendujemy.

5.     Naleśniki smarujemy równomiernie serem, zwijamy w rulon i polewamy sosem truskawkowym.


 Owsiany naleśnik z owocami

- 4 czubate łyżki mąki owsianej

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- szczypta cynamonu

- olej lub oliwa do smażenia

- 1 opakowanie serka bieluch

- 1 kiwi, 1 nektarynka

1.     Mąkę, jajko, mleko łączymy w całość. Dodajemy szczyptę cynamonu.

2.     Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu smażymy pod przykryciem z dwóch stron.

3.     Naleśnik smarujemy serkiem.

4.     Na wierzch układamy pokrojone w plasterki kiwi i nektarynkę i składamy na pół.

Naleśniki z nadzieniem z sezonowych warzyw

- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 jajko

- ½ szklanki mleka

- szczypta soli i pieprzu

- olej/oliwa z oliwek do smażenia

Nadzienie:

- ½ cebuli  

- 1 mała marchewka

- 3 różyczki kalafiora

- 3 różyczki brokuła

- kilka fasolek szparagowych

- przyprawy: curry, sól, pieprz

 

1.     Składniki na naleśnik mieszamy ze sobą.

2.     Wylewamy na rozgrzana patelnie i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.

3.     Cebule kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, różyczki kalafiora i brokuła rozdrabniamy na mniejsze, fasolkę kroimy na 3 części.

4.     Wszystkie warzywa wraz z przyprawami dusimy na patelni przez ok 15 min do miękkości. Można odrobine podlać wodą aby się nie przypaliły.

5.     Warzywa nakładamy na naleśnik i składamy na pół.

SMACZNEGO :)