„Kolor skorupki nie ma wpływu na jakość jaja, a zależy wyłącznie od rodzaju kur. Natomiast barwa żółtka to wyłącznie kwestia żywienia i sposobu chowu. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy w kurzej diecie” – wyjaśnia producent pasz dla zwierząt - Michał Szafryna.

zdjęcie ilustracyjne /Pixabay

Mitem jest, że jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja - podkreśla Michał Szafryna zajmujący się produkcją pasz dla zwierząt.

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku. Jajeczne zagłębia kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji.

Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego - dodaje Paweł Michalski z jednej z firm produkujących pasze.

Co decyduje o jakości jajka? Z perspektywy konsumenta ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną.

Michalski podkreśla, że w Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta, nie trafiają do sprzedaży.

Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł, ryzykujemy naszym zdrowiem - ostrzega Michalski.

Jajo - to bomba witaminowa zawierająca witaminy A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Ponadto zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych ma jajko na miękko i w postaci lekko ściętej jajecznicy.

(mc)